Prisgaranti
Prisgaranti

Tips & råd

Brandsläckare

Välj rätt brandsläckare

Brandsläckare är uppdelade i olika klasser, A, B och C, beroende på vilka typer av bränder den klarar av att släcka.

  • klass A är lämplig för att släcka bränder i trä, papper och textilier.
  • klass B är lämplig för att släcka bränder i brännbara vätskor exempelvis: bensin, olja, lacker, matfett, men även bränder i plastmaterial.
  • klass C ska användas till gasbränder till t.ex. gasol.

Kolsyresläckare

Släcker genom att man sprutar ut en gas som kväver branden. Gasen tränger undan luften och lägger sig som ett lock över brandområdet. En kolsyresläckare kan användas för att släcka bränder av klass B.

Skumsläckare

Innehåller en syntetisk filmbildande skumvätska blandad med vatten. Släckmedlet bildar både en vätskefilm och skum vilket ger skumsläckaren kvävande släckegenskaper. En skumsläckare kan användas för att släcka bränder av klass A och B.

Pulversläckare

Innehåller glödbrandpulver och kan användas mot alla typer av bränder. Det förhindrar bränslet och luftens syre att reagera med varandra och ger en både kylande och kvävande släckverkan. En pulversläckare kan alltså användas för att släcka bränder av klass A, B och C.

City Security rekommenderar:

Använd pulversläckare. Detta på grund av att pulversläckaren kan användas till alla brandtyper. Pulversläckaren har mycket hög släckeffektivitet per kilo släckmedel och är relativt lätt att använda för en ovan användare.

För hemmet, villan, fritidshuset rekommenderas en pulversläckare på 6 kg. För båt och bil räcker det med en mindre storlek, exempelvis 2 kg.

En pulversläckare bör lämnas in för omladdning efter tio år (skumsläckare vart femte år). Du hittar företag som gör detta i gula sidorna, under "Brandredskap".